Til forsiden
 
Gulmoen og Engh AS musikkinstrumenter og rekvisita på nett
Gulmoen og Engh AS
Etablert 1957. En viktig aktør for at Norges forhandlere over hele landet har det du trenger. Dette er vårt fine administrasjonsbygg i Langhus. Her sitter våre salgs- representanter som du treffer på telefon og e-mail, samt at vi har vårt hovedlager her.

Kaldt og tørt ? Pass på gitaren din !


Uhyre Viktig informasjon til deg som har en fin akustisk gitar med heltre lokk !! (og kanskje flere heltre deler) Når vinteren og kulda er her, MÅ du vite dette.....ellers kan den fine gitaren få en ublid skjebne som ikke dekkes av noen produsenters garanti...
Massivt tre og luftfuktighet
Du har kjøpt en gitar med et lokk av massivt tre, og kanskje har det også rygg og sider av massivt tre. Det i seg selv er jo en god ting fordi massivt tre lyder så mye bedre enn limtre, og en god gitar er når alt kommer til alt karakterisert av lyden den er i stand til å frambringe.

Planet Waves GH

Tre er et levende materiale
For best å kunne ivareta verdien av gitaren din trenger du å vite noe om den effekten luftfuktighet har på massivt tre. Tre er et levende materiale som fortsetter å reagere på den fuktigheten som finnes i den lokale lufta hvor du til enhver tid befinner deg. Med økende fuktighetsnivå vil den svelle ut uten at det i seg selv ødelegger gitaren din, men viss lufta blir tørrere, ja, da vil veden krympe. Resultatet av denne spenningen kan i mange tilfeller føre til at veden sprekker opp på det svakeste punktet.

Vær på vakt overfor vintersesongen
For å forhindre slike tørrhetssprekker må du passe på at fuktighetsnivået rundt gitaren ikke faller under 50 prosent. På sommeren vil det sjelden være et problem, men ting er helt annerledes på vinteren. Som et resultat av forskjellen i temperatur mellom kulden på utsida og varmen på innsida, så er lufta i oppvarmede leiligheter generlt sett relativt tørr. Tommelfingerregelen er at jo kaldere det er på utsida jo tørrere er det på innsida! For å forklare dette la oss se litt nærmere på begrepet relativ fuktighet.

Om luftfuktighet og temperatur
En kubikkmeter med luft ved en maksimumstemperatur på 20 grader Celsius inneholder 17,3 gram med væske (fuktighet), mens det ved en temperatur på 10 grader Celsius ramler ned til 9,4 gram maksimum. Jo kaldere luftas temperatur er, jo mindre fuktighet kan den absorbere. I begge tilfellene er den relative fuktigheta 100 prosent. Derfor, viss luft ved en temperatur på 10 grader Celsius blir varmet opp til 20 grader Celsius, så vil ikke lenger den relative fuktigheta være 100 prosent, den vil ramle ned til 54 prosent fordi oppvarmet luft kan absorbere mye mer fuktighet! På dette viset kan det skje i løpet av vinteren, for eksempel når du lufter leiligheta, at du slipper inn en temmelig fuktig, men kald luft inn, som igjen blir varmet opp og så plutselig bare inneholder 30-40 prosent fuktighet.
For eksakt kontroll med luftfuktigheta trenger du å bruke et hygrometer, men har du ikke noe slikt vil det lønne seg å følge den ovenfornevnte tommelfingerregelen: -Jo kaldere det er på utsida, jo tørrere vil det være på innsida.

Luftfukter inne i gitaren
Hva kan gjøres om lufta er for tørr? Den mest elegante og sunne løsningen er å regulere lufta i et helt rom til et fuktighetsnivå over 50 prosent. Du kan oppnå dette ved å bruke en luftfukter, noe du kan finne i enhver fullasrotert elektrisk forretning, og noe som ikke akkurat er det rimeligste en kan kjøpe (akkurat det er jo også temmelig relativt siden det jo også må veies opp mot hva den enkelte gitaren er verdt for din del). Alternativt så kan du skape et noe mer fuktig klima rundt gitaren ved å henge et lite luftfukterrør inne i gitarens lydhull før du lagrer den i en skikkelig tett lukket beholder som en bag eller en koffert. Blant annet kan du her bruke en Humidipak fra Planet Waves, eller du kan benytte deg av den gammle traveren  Planet Waves GH. På dette viset vil et mer fuktig klima bli skapt inne i den beholder sammenlignet med resten av rommet.

Har du spørsmål, kom med dem...
Skulle du ha noen spørsmål i denne forbindelse kan disse rettes til våre folk på dette området, nemlig Iain og Gunnar.
Vi vet hvor mye en god del av dere avhenger av et instrument som virker helt ut tilfredsstillende, og med tanke på hvor mange penger dere kan ha lagt inn i et instrument vil vi kunne gi dere noen enkle, og ikke alt for dyre, råd for å holde det egne instrumentet ved like.
Følg de enkle rådene som vi har lagt ved her, og du vil ha et instrument som vil være med deg svært lenge.

Send gjerne en e-post med dine spørsmål:

iain.snowdon@gemusikk.no

Tilbake

 Utskriftsvennlig versjon av artikkelen.